Mousse iz bele čokolade in limete

Nisem ravno ljubitelj bele čokolade, ampak tokrat je prav iz bele čokolade nastala odlična sladica in ker je @lovorika želela recept, sem se potrudil. Ni bilo ravno naporno, toda malo jamranja pritiče.

Najprej kratek nakupovalni seznam:

  • 200 g dobre bele čokolade
  • 250 ml sladke smetane
  • dve jajci
  • limeta ali dve
  • amareto keksi
  • mandljevi lističi

Najprej se lotimo limet. Potrebujemo približno žlico naribane lupinice in žlico limetinega soka. V ločeni posodi stepemo 200 ml sladke smetane. Stepamo toliko časa, da se na smetani začnejo delat vrhovi.

Ločimo rumenjaka od beljakov in ju stepemo z metlico. Stepamo tolikjo časa, da prebledijo. Pripravimo vodno kopel in raztopimo čokolado (seveda jo prej razlomimo na manjše koščke). Medtem ko se čokolada topi, segrejemo 50 ml sladke smetane in jo vmešamo v stopljeno čokolado. Posodo s čokolado odstavimo z ognja, počakamo, da se malo ohladi in vmešamo stepene rumenjake, limetino lupinico in limetin sok. Vse skupaj dobro premešamo in damo za nekaj minut v hladnilnik.

Sedaj imamo ravno dovolj časa, da iz beljakov naredimo sneg. Če si lastimo elektronskega kuhinjskega pomočnika, mu prepustimo delo in se medtem lotimo vmešavanja stepene smetane v zmes čokolade, rumenjakov in limetastih zadev. Sam sem ravno dovolj počasen, da mi uspe vse zmešati do trenutka, ko je sneg pripravljen. Pravzaprav je sladica skoraj končana. Samo še sneg vpotegnemo v zmes in vse je pripravljeno za serviranje.

Ideja za serviranje je sledeča. V kozarec nadrobimo 4 amareto kekse in prelijemo s pripravljeno maso. In sedaj najtežji del. Sladica mora 4-5 ure počivat v hladniku, da se primerno strdi. Pred serviranjem potresemo z mandljevimi lističi in uživanje se lahko začne.

mousse

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.