Excel in prazniki

Bistri pisarniški sodelavec excel pozna tudi praznike, ampak ne čisto vseh. Res je, da se jih lahko naučimo na pamet ali pa jih preprosto poiščemo na spletu, včasih pa je fino v naprej poskrbet za lenobo, zato si lahko pripravimo preprost excelov dokument, ki nam za vsako izbrano leto (seveda po letu 1900) izpiše seznam praznikov v izbranem letu. Ker smo povečini v službi med ponedeljkom in petkom, je zelo priročno, če nam ustrezno obarva tudi vikende, da še na prvi pogled vidimo, koliko dodatni dni bomo preživeli brez službenih obveznosti.

To ni čisto pravi recept, zato so sestavine zelo okrnjene. Pravzaprav potrebujemo samo excel in čisto malo časa (to ne velja za tiste bralce, ki imate občutek za lepo in si lahko polepšate moj lopata design).

Prazniki v excelu

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Za opis zgornje slike bi zadoščalo krepko nižje število, tako da brez strahu. Kot obljubljeno je videz zelo preprost in si ga lahko prilagodite. Potrebno je paziti le na nekaj malenkosti, na kar nas opozori že napis “ne diraj”. 

Že v uvodu sem napisal, da se prazniki načeloma vsako leto ponavljajo. Zato sta stolpca “B” in “C” namenjena mescu in dnevu, Za datum potrebujemo le še leto, ki ga, v mojem primeru, vnesemo v celico “D1”. Lahko se še malo poigramo in celici nastavimo opcijo, da sprejema samo cela števila večja od 1900. Za lažje razumevanje sem v stolpcu “D” dodal tudi imena praznikov.

Manjkata samo še dve zadevi. V stolpcu “A” moramo za vse datume, razen Velike noči in Velikonočnega ponedeljka, vnesti funkcijo “DATE()”. V celico “A5” sem torej vnesel “=DATE($D$1;C5;B5)”. “D1” seveda spremenimo v absolutni sklic “$D$1” (lahko tudi s tipko “f4”), ker gre za letnico in formulo preprosto kopiramo v preostale celice.

Za izračun datuma Velike noči in Velikonočnega ponedeljka pa uporabimo kombinacijo funkcij:

  • “=FLOOR(DATE(D1;5;DAY(MINUTE(D1/38)/2+56));7)-34”
  • “=FLOOR(DATE(D1;5;DAY(MINUTE(D1/38)/2+56));7)-33”

Sledi smo še pogojno oblikovanje. Kljub temu, da imam rad svojo službo, je lepo biti tudi doma, zato sem z rdečo pobarval tiste dni, ko ne potrebujem budilke. Lahko si izberemo obseg datumo, imen praznikov… sam sem se odločil, da si bom pobarval kar dneve v tednu. V celico “E5” sem vnesel funkcijo “=TEXT(A5;”dddd”)”, ki datumu iz celice “A1” pripiše dan v tednu.  Nato sem označil celice v obsegu “E5:E18”, kliknil na “Pogojno oblikovanje” ter dodal formulo za novo pravilo. Za formulo sem uporabil funkcijo “WEEKDAY()” in sicer “=WEEKDAY(A5;2)<6”. Izbral sem samo še barvo polnila, kliknil na vse “V redu”, “OK”… karkoli pač je bilo in to je to.

Ako se komu res ne ljubi tipkat, bo spodnja povezava prava rešitev

prazniki_vsa_leta

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.