Žrebanje nagrad

Precej časa mi ni uspelo nič tule napisat. Malo zaradi lenobe, malo zaradi pomanjkanja idej, malo zaradi… Verjetno se najde veliko nepotrebnih izgovorov, zato bom raje prešel na bolj uporabne stvari.

Glede na to, da smo sredi poletja in so moji prvi spomini na žrebanje povezani z gasilskimi/vaškimi veselicami in srečelovi, sem se spomnil, da bi lahko zadevo moderniziral. Namesto listkov z dobitki oziroma v mojem primeru listkov z imeni, ki bi jih nato nekdo izžrebal, bom raje uporabil excel. Ker tudi imen nimam, bo prispevek razdeljen na dva dela; sestavljanje naključnih kombinacij imen in priimkov ter žrebanje glavne nagrade.

Priprava podatkov

Na mojem spletnem srečelovu sodeluje 20 oseb. Naključje je hotelo, da gre za 10 najpogostejših ženskih imen in 10 najpogostejših moških imen, ki sem si jih sposodil na Statističnem uradu. Imena potrebujejo priimke, ki sem jih prav tako pridobil na spletni strani Statističnega urada.

Imamo 20 imen in 10 priimkov, zato sem vse priimke podvojil. Lahko bi ostal pri tem, a je vseeno lepše, če ustvarimo novo kombinacijo imen in priimkov, zato sem naredil generator naključnih števil. V mojem primeru številke od 1 do 20 v naključnem vrstnem redu.

imenaV celico B2 vnesemo formulo “=LARGE(ROW($1:$20)*NOT(COUNTIF($B$1:B1; ROW($1:$20))); RANDBETWEEN(1;21-ROW(B1)))” in pritisnemo Ctrl + Shit + Enter, ker gre za matrično formulo. Nato kopiramo celico B2  v celice B3 do B21 in dobimo 20 naključnih števil.

Uredimo stolpec B po velikosti, naredimo isto še s priimki in dobimo 20 zanimivih kombinacij imen in priimkov.

Srečelov

Podatke imamo pripravljene. No, skoraj pripravljene. Ker hočem izvedet ime in priimek nagrajenca, sem se odločil, da je najlažje, če združim ime in priimek v eno celico. Lahko uporabim “=CONCATENATE(“A2″;” “;”B2”)” ali pa preprosto “=A2&” “&”B2“.

Samo še formulo vnesemo in imamo nagrajenca.

nagrado_dobi

V eno od celic (v mojem primeru D23) vpišemo preprosto formulo: “=INDEX(A2:A21;RANDBETWEEN(1;20))“, pritisnemo Enter in imamo nagrajenca.

Potrebujemo samo še primerno nagrado in to je to.

PS: Če vam nagrajenec ne ustreza, primerno dolgo pritiskajte tipko F9.

 

 

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.