Copy/paste in brisanje

Pozdravljeni bralci. Jetpack mi sporoča, da vas lahko sedaj pogumno naslavljam v možini in moram priznati, da sem tega zelo vesel. Mogoče sem bom celo poboljšal in objavil več prispekov. In sedaj tema dneva: copy/paste in posledice.

Excel se zdi veliko uporabnikom zelo primeren za izdelovanje raznih preglednic. In seveda vsi zelo radi kopirajo razne vsebine z interneta v lične male tabelice (bljak). Kopiranje in lepljenje seveda izvajajo po klasičnem postopku: označiš besedilo, klikneš uredi, klikneš kopiraj, premakni se v excel, izbereš celico in klikneš na prilepi. Naprednejši uporabniki uporabijo desni klik, tisti največji carji pa celo bližnjice na tipkovnici (Ctrl+C in Ctrl+V). Posledica takega načina kopiranja in lepljenja je orjaška excelova datoteka, ki začne upočasnjevati računalo, povzroča odpiranje spletnega brskalnika in splošno nejevoljo pri uporabnikih.

Obstaja več rešitev za take primere. Lahko jih podučimo o uporabi ukaza Posebno lepljenje (Paste Special), ki ga bo večina uporabnikov pozabila najkasneje do odmora za kavo. Seveda jim lahko vsakič znova povemo za to čudo in upamo, da se jim bo posledično vcepilo v bučo. Obstaja pa seveda tudi rešitev za take, ki bi si radi zvišali stopnjo občudovanja in za take predlagam naslednje.

Odprite excelovo datoteko nabasano z vsemi možnimi hiperpovezavami, znakci in podobnim materialom. Kresnite Alt+F11, da odprete MS Visual Basic. Sedaj pa samo še vstavite nov modul (Insert -> Module) in vanj prilepite spodnjo kodo.

Sub BrisiOblike()
    ActiveSheet.Shapes.SelectAll
    Selection.Delete
End Sub

Sub BrisiLinke()
    ActiveSheet.Hyperlinks.Delete
End Sub

Sedaj je potrebno samo še pritisniti F5 na tipkovnici ali klikniti na lepo zeleno tipko play in si privoščite kavo, ki vam jo časti sodelavec/sodelavka, ki ste ga/jo rešili pred mukotrpnim urejanjem gneče v tabeli.

Enhanced by Zemanta

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.