Igranje z omejitvami

Končno je napočil čas za nov prispevek na temo Excela. Ni ravno bleščeč, ampak meni se zdi dokaj uporaben. Toda, pojdimo lepo po vrsti. Najprej opis problema. Velikokrat moramo sodelovati z uporabniki, ki imajo različno stopnjo znanje uporabe excela (in tudi drugih programskih orodij) in potem se dogaja, da nam povozijo datoteko, ki smo jo z muko ustvarili, dali na skupno mapo in seveda nismo nikoli naredili še ene kopije. Do podobne težave sem prišel tudi sam in seveda sem se najprej razjezil na souporabnika datoteke, ki je shranil svoje del ter s tem “povozil” vse moje podatke. Po neka minutah hiperventiliranja sem raje malo poklikal možnosti v excelu in našel tole.

Imam excelovo datoteke, v katero sproti (japajade) vnašam podatke o … To datoteko za različne izračune uporablja več oseb. Včasih celo sam naredim kak izračun. Večino časa je datoteka namenjena le obdelavi podatkov. In rešitev je zako zelo preprosta, da sem, ob njenem odkritju, začel drugič hiperventilirat.

Našo (mojo) ljubo datoteko odpremo in kliknemo na slavni krogec (Excel 2007), kjer kliknemo na Shrani kot. Izberemo Excelov delovni zvezek, vpišemo poljubno ime in ne kliknemo takoj na Shrani, temveč na Orodja. Odpre se nam padni meni, kjer izberemo Splošne možnosti. V novem oknu vpišemo geslo za spreminjanje in dodamo kljukico pri Samo za branje – priporočeno. Kliknemo na V redu ter še enkrat vpišemo geslo. Sedaj lahko končno kliknemo na gumb Shrani.

Splošne možnostiUredi možnostiPonovi geslo

 

Na tak način ustvarimo datoteko, v kateri lahko vsi uporabniki počnejo kar jim srce poželi: premikajo stolpce, brišejo, dodajajo, računajo, ipd. Onemogočeno je samo shranjevanje v isto datoteko. Lahko shranijo le kopijo datoteke ali preprosto zaprejo datoteko brez shranjevanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.