Mek-n-čis

Baje obstaja zelo veliko receptov za mac’n’cheese, ampak meni so vsi preveč zakomplicirani ali pa čudni. Na srečo se da vse poenostavit in tako je nastal tale. Med kuhanjem lahko komot (komod) prebereš časopis, pomiješ posodo, tvitaš ali pa piješ pivo.

Sestavine za 2-4, odvisno koliko je kdo lačen ali požrešen:
– 500 g pašte/makaronov (za tiste brez tehtnice: ena škatla)
– ena sladka smetana
– ena kisla smetana
– 40 dek narezane šunke (dimljena je super)
– 2 ali 3 jajca
– slab deci mleka
– poper, čili v prahu, bazilika in še kakšna začimba
– sol
– malo pivo

Skuhamo pašto. Če kdo tega slučajno ne zna, kratek postopek. V največji lonec v kuhinji nalijemo vodo, pokrijem in postavimo na največji gorilnik/kuhalno ploščo. Počakamo da zavre, dodamo približno pol jedilne žlice soli in makarone. Priporočam, da makarone vzamete iz škatle. Kuhamo toliko minut, kolikor piše na škatli.

Medtem, ko se makaroni kuhajo, narežemo šunko na manjše kvadratke. V ponev vlijemo malo olja, dodamo začimbe, narezano šunko in vse skupaj popražimo.

Kuhane makarone odcedimo in pretreseno nazaj v lonec. Prelijemo jih s prepraženo šunko in sladko smetano ter dobro premešamo. V tej fazi jih lahko že pojemo, če smo zelo lačni. Ako nismo lačni, namažemo primerno velik pekač z oljem in dodamo plast makaronov ter jih poravnamo. Čez naribamo plas sira. Postopek ponavljamk dokler:
a) imamo dovolj prostora v pekaču
b) imamo dovolj sira
c) imamo dovolj makaronov.

Super je, če nam ostane dovolj sira za zadnjo plast. Ostane nam še “preliv”. V posodi stepemo jajca, mleko in kislo smetano. Prelijemo čez makarone in sir. Bolj natančno kot prelijemo, lepše in bolj hrustljavo bo vse skupaj. Pekač damo v pečico na 200 stopinj za pol ure.

Malo pivo se prileže pri konzumiranju pripravljene hrane, če ga seveda nismo popili med samo pripravo.

20120715-221845.jpg

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.