Tabulatorji niso tabu

Prepričan sem, da se v vsaki pisarni, ki ustvarja dokumente v wordu, občasno sliši skoraj telegrafsko udarjanje po preslednici. Sem spada tudi hitro udarjanje po tipki s piko, vendar ta nima značilnega zvoka, zato je to težko opisati. Menda sedaj vsi vemo o čem teče beseda v tem prispevku; o poravnavi besedila.

Dragi bralec, spoznaj tabulatorje. Uporaba je zelo preprosto in z njimi boš sebi ter vsakemu, ki bo prisiljen tvoje besedilo, zelo polepšal dan.

Wikipedia pravi takole: »Tabulator (okrajšano tab) je krmilni znak za pomik besedila naprej na določeno razdaljo od levega roba ali zgornjega roba besedila.«

Razumljivo ali pa tudi ne. V nekaj primerih bo vsakemu jasno. Odprimo word in poglejmo, če je vklopljeno ravnilo. Če ni, pojdimo na zavihek Ogled in postavimo kljukico pri Ravnilo.

ravnilo

Sedaj v levem vogalu (vzporedno z ravnilom) že vidimo majhen črn »L«. To je Izbirnik tabulatorja. S klikom nanj izberemo različne vrste tabulatorjev in zamikov.

levi    Levi tabulator nastavi začetni položaj besedila, ki se bo med tipkanjem pomikalo               proti desni.

srediscni    Središčni tabulator nastavi položaj sredine besedila. Besedilo se med tipkanjem               poravna na sredino.

desni    Desni tabulator nastavi desni konec besedila. Med tipkanjem se besedilo pomika               proti levi.

decimalni    Decimalni tabulator poravna številke okoli decimalne vejice. Ne glede na število             mest bo decimalna vejica na istem mestu. (Številke lahko poravnate samo okrog                   decimalnega znaka; decimalnega tabulatorja ne morete uporabiti za                                           poravnavo številk okrog drugega znaka, na primer vezaja ali znaka »in«).

stolpicni    Stolpčni tabulator ne postavlja besedila, ampak na tabulatorsko mesto vstavi                   navpično črto.

zamik    Nastavitev zamika prve vrstice. Z njim nastavimo odmik prve vrstice od levega             roba.

viseci    Viseči zamik. Nastavitev visečega zamika druge in vseh nadaljnih vrstic.

 

Bodi dovolj teorije, ker je duhamorna in pojdimo na praktične primere.

Desni in decimalni tabulator tabulator

Primer uporabe desnega tabulatorja je izdelava cenika (ali kazala). Lahko bi naredili tabelo, toda danes smo pri tabulatorjih in bomo naredili cenik z vodilnimi črtami. Naj takoj opozorim, da pik ne delamo na roke, ker se bodo »naredile« same. Kliknemo na Izbirnik tabulatorja, da izberemo Desni tabulator in nato na ravnilu kliknemo, kjer želimo imeti desni rob cenika. Na enak način postavimo še Decimalni tabulator in začnemo tipkat: »Izdelek A« tipka tab »20,00« »enot« enter.

Sedaj moramo le še dodati vodilne pike (črtice ali črto). Označimo natipkano besedilo in kliknemo z desno miškino tipko in izberemo Odstavek  (lahko tudi na zavihku Osnovno). V spodnjem levem vogalu kliknemo na Tabulatorji in odpre se nam novo okno, v katerem lahko natančneje nastavimo pozicije tabulatorskih mest ter vodilne črte. Izberemo pike, kliknemo V redu in imamo urejen cenik izdelkov.

tabulatorji

Izdelek A………………………………………………. 20,00        enot

Izdelek B………………………………………………. 30,12        enot

Izdelek C………………………………………………. 22              enot

Izdelek D……………………………………………….. 0,0001

Od danes naprej torej vsi uporabljamo tabulatorje in nehamo besno udrihati po preslednici in/ali tipki s piko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.