Funkcija RANK in vodenje ur

Excel ima zelo priljubljen ukaz Razvrsti. Osnovno razvrščanje je po velikosti od najmanjšega do največjega in obratno. Poleg tega lahko z uporabo ukaza Razvrščanje po meri podatke razvrstimo tudi po dnevih v tednu, mesecih, barvah ali ustvarimo svoj seznam. Le redko pa uporabljamo funkcijo RANK() in tole bo tema današnjega prispevka.

Najprej opis in uporaba same funkcije. Sintaksa je zelo preprosta:

=RANK(število; sklic; [vrstni_red])

Funkcija RANK() nam vrne red (rang) števila na seznamu števil; torej je relativno velikost števila v primerjavi z drugimi števili na seznamu (sklic). Argument vrstni_red je neobvezen. Z njim določamo ali bo vrstni red na seznamu padajoč (vrstni_red = 0 oziroma pustimo prazno) ali naraščujoč (vrstni_red = 1).

Tako naj bi izgledala osnovna tabel.
Tako naj bi izgledala osnovna tabel.

Seveda rad funkcije v excelu kombiniram, zato sledi primer praktične uporabe funkcije RANK() in še nekaterih drugih: IF(), IFERROR(), VLOOKUP() in COUNTIF(). Ideja za nastanek tabele ni nastala na mojem zeljniku, temveč je zanjo poskrbel Matej (piše tudi blog). Pogovarjala sva se o vodenju ur na projektu in kako bi ob vsakem vnosu v excelovo tabelo takoj dobil podatek o tem, kdo je naredil največ ur in koliko jih je naredil.

V stolpce B do N vnašamo ure posameznega delavca, ki jih nato v stolpcu N seštejemo. Izberemo stolpec N, ga uredimo po velikosti in v stolpcu A preberemo kdo je najboljši ter v stolpcu N koliko ur je naredil. Po drugi strani je lepše, če se vse to dogaja samo in je na nas samo to, da vnašamo ure.

Tabeli dodamo nove stolpce.
Tabeli dodamo nove stolpce.

Zato moramo tabelo malo razširiti in kot vidimo na zgornji sliki, so dodani stolpci: Rank, Order, Najboljši delavec in Ure najboljšega. V stolpec P (Order) vnesemo števila v vrstnem redu kot ga želimo na izpisu. Sedaj moramo samo še vnesti formule in tabela bo delala skoraj sama.

V celico A2 vnesemo =RANK(O2;$O$2:$O$9;1)+COUNTIF($O$2:$O$9;O2)-1 in skopiramo formulo v ostale celice v tem stolpcu. S formulo poiščemo red vsote ur posameznega delavca glede na vsote ur ostalih delavcev.

V celici O2 imamo že od prej formulo =SUM(C2:N2), ki nam sešteva opravljene ure posameznega delavca.

V celico Q2 vnesemo

=IF(IFERROR(VLOOKUP(P2;$A$2:$O$9;15;FALSE);”Vnesi ure”)<=0;”Vnesi ure”;IFERROR(VLOOKUP(P2;$A$2:$O$9;2;FALSE);”Vnesi ure”))

Lahko bi vnesli samo

=VLOOKUP(P2;$A$2:$O$9;15;FALSE),

toda potem bi tabela ne izgleda lepo dokler vanjo ne vnesemo opravljenih ur. Z VLOOKUP() poiščemo delavca z redom določenim v stolpcu Order.

V stolpcu R (Ure najboljšega) uredimo ure po velikosti. To storimo s formulo

=IF(IFERROR(VLOOKUP(P2;$A$2:$O$9;15;FALSE);”Vnesi ure”)<=0;”Vnesi ure”;IFERROR(VLOOKUP(P2;$A$2:$O$9;15;FALSE);”Vnesi ure”))

Vnesemo jo v celico R2 in nato skopiramo v ostale celice.

Za lažjo predstavo in uporabo, lahko excelovo tabelo delovne_ure dobite tukaj.

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.