Simpl kot jota

“Žijo klapa!” Priljubljen pozdrav kolega iz godbeniških vrst, ki zelo pritiče današnji objavi. Ne se praskat po glavi in razmišljat, bom takoj razložil to asociacijo. Godbeniki veliko nastopajo na množičnih prireditvah in na teh prireditvah se je golaž ali pa joto. Recept za golaž je preveč zapleten za torek zvečer, zato torej sledi recept za joto. Tako, malo po moje, ki umaže malo posode in ne terja veliko napora.

Sestavine, kot vedno za 2-4 usteca:
– 1 kg kisle repe (lahko tudi zelje, ampak repa je le repa),
– 10-15 dkg pancete (v mojih enotah sta to dve 3 mm debeli rezini, odrezani s “ploha” pancete),
– 2 konzervi fižola,
– 1 čebula,
– 5 normalnih krompirjev,
– 2-3 stroke česna,
– za vsako porciji konček klobase in
– 2 dcl terana za kuharja in za vsakega jedca še 1 dcl,
– sol, poper in sanje olje.

Prirava je simpl. Še bolj kot pasulj. Čebulo drobno sesekljamo in pražimo na olju. Malo jo solimo, da lepše razpade. Ko je čebula do polovice prepražena, dodamo na kockice narezano panceto in pražimo naprej. To je tudi faza, ko mora kuhar nujno popit požirek terana. Da ga ne bo žejalo po panceti, ki jo je pojedel.

Počasi dodamo na drobne lističe narezan česen in takoj ko zadiši dodamo še repo. Vse skupaj pražimo, nato zalijemo s toliko vode da pokrijemo repo ter pustimo, da se kuha. Sledi priljubljeno delo; lupljenje krompirja. Starši lahko ta del podtaknete otrokom in si privoščite trenutek miru. Krompir operemo in narežemo na majhne kocke.

V grelniku vode segrejemo dober liter vode (toliko vode da za kak prst pokrije krompir), prelijemo krompir in ga postavimo na štedilnik. Krompir normalni solimo in pustimo, da 15-20 minut vre. Nato krompir in vodo prelijemo v posodo z repo, dodamo fižol in pustimo mirno vret. Čas kuhanja je odvisen od lakote. Priporočam vsaj kako uro, ker je jota boljša, če se dolgo kuha. Še boljša je, če jo skuhamo prvi dan.

Pred serviranjem skuhamo še klobase. In to je dejansko vse.

PS: Nasvet za vegeterjance: Iz recepta izločite vse meso.
PSS: Namesto terana lahko ponudite refošk.
PSSS: Otrokom ne ponujate vina.

Related Images:

2 thoughts on “Simpl kot jota

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.