Pojeovember

Novembra je zelo moderno izvajat akcije s končnico –ember. Najbolj popularni sta Paleovemer in Movember. Prva temelji na paleo hrani, druga na nebritju brk. In seveda moram tudi jaz pridat svojo akcijo. Ni nič posebnega, lahko se izvaja tudi v ostalih mesecih leta, ampak novembra ima poseben čar. Verjetno zaradi rdečega zelja, ki ga veliko njih povezuje z martinovanjem.

Zdaj pa k stvari. Najprej sestavine za dve povprečno lačni osebi:
– 5 povprečnih krompirjev,
– pol glave rdečega zelja,
– 10 dkg pršuta,
– 4 piščančje fileje (eno prso sfiliramo),
– sol, poper, čili in mlet česen (ta pridni lahko sekljate),
– olivno olje,
– 3 dcl chardonaya.

Da ne bom preveč zavlačeval, gremo kar na pripravo. Razdelimo chardonnay v dva kozarca; 2 dcl za kuharja, 1 dcl za potrebe kuhanja. Piščančje fileje potresemo s čilijem in česnom, dodamo malo olja, dobro pregnetemo in pustimo, da uživajo.

Krompir olupimo, narežemo na rezine (kvadrate, polkroge, romboide, kakršnokolioblikokivampadenapamet) in skuhamo. Medtem ko se krompir kuha, narežemo zelje. Bolj leni lahko uporabite multipraktik, pravi kuharji pa to seveda storimo z nožem.

Kuhan krompir odcedimo, pretresemo v skledo in pretlačimo z vilico. Na vroč krompir natrgamo (na drobno) narezan pršut. Ko se malo shladi še zelje. Dobro solimo, popramo, česnamo, oljimo (kombinacija olivnega in bučnega zmaga) in kisamo. Seveda kot dober multipraktik medtem popečemo piščanca: spodnja stran, obrnemo, zgornja stran, obrnemo, prilijemo 1 dcl vina, pokuhamo in konec.

PS: filiranje piščanca je zelo preprosto in se ga lahko loti vsak.

PSS: med kuhanjem mora kuhar poskrbeti, da poiskusi vino.

Related Images:

One thought on “Pojeovember

  1. Njami. Drugič bom brala tvoj blog in slastne recepte, ko bom imela na dosego hrano in ne v službi.:) Zdaj sm pa lakom lačen.:S

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.