Škovacin

Pozdravljeni! Tokratna tema naj bi bila bolj slikovno obarvana, ampak nisem še utegnil pregledat in popravit slik. Zato boste prisiljeni prebirati moje nebuloze o odpadkih (smeteh, škovacah, …). Če slučajno še niste ugotovili, se na blogu pojavljajo zapisi o odpadkih in nekako je mogoče tudi iz samega naslova bloga mogoče prebrati, da je avtor povezan z odpadki. In dejansko se že nekaj let ukvarjam z odpadki in podobnimi zadevami, ki so povsem samoumevne, ampak se jim vsi nekako izogibamo.

V drugem odstavku vedno napišem zakaj sem se teme lotil in zakaj bi spreminjal neke utečene zadeve. V teh dneh so me nekajkrat zbodle besede, da so smetarji tisti “ta čudni”, neumni, skoraj že marginalci. No ja, malce smo mogoče res. Mogoče celo bolj, ker se vsak dan ukvarjamo s stvarmi, ki jih “normalni” ljudje odstranijo iz svojega življenja.

Sedaj pa na vso stvar poglejmo malce drugače. Zbiranje odpadkov ima vedno večji vpliv na družbo. Spomni se, da smo pred 20 ali 25 leti odpadke sežigali, mogoče celo nosili v skupne zabojnike. Dejansko odpadkov skoraj ni bilo. Kruh in mortadelo so nam zavili v kos papirja, mleko smo dobili v hlevu (tisti iz mesta so ga kupili v plastični vrečki), kozarce od marmelade smo pomili in vanje shranili kumarice, … skratka odpadkov ni bilo. V zadnjem desetletju pa je teh odpadkov “malo morje” in brez ločenega zbiranja bi obstoječe deponije verjetno že pred leti lahko zaprli, ker bi zmanjkalo prostora.

Tukaj sedaj nastopij(m)o marginalci aka škovacini. Tiste prve zabojnike se je preprosto izpraznilo v tovornjak, odpeljalo na deponijo in zgodba je bila končana. Z uvedbo ločenega zbiranja smo se morali začeti izobraževati, začeti veliko bolj razmišljati. Povečalo se je število zabojnikov na terenu, povečalo se je število različnih frakcij odpadkov, ki jih zbiramo in predvsem povečale so se celotne količine odpadkov, ki se letno zberejo. In tako je smetar bil prisiljen v to, da se spozna na različne odpadke, da je dovolj sposoben oceniti, če lahko določen zabojnik izprazni ali naj raje obvesti drugo vozilo. Velikokrat se namreč zgodi, da malomarni uporabniki vržejo npr. organske odpadke v zabojnik za papir. S tem onesnažijo vsebino zabojnika in potrebna je “hitra” odločitev kaj storiti s takim zabojnikom. Včasih se zgodi, da mimoidoči povpraša smetarja kam lahko določene odpadke odloži in vsak pravi smetar bo znal odgovoriti.

In pravih smetarjev je v Sloveniji zelo veliko. Pomislite. To so ljudje, ki naše in vaše odpadke pobirajo vsak dan. Ne poznajo deževnih, snežnih, prevročih in premrzlih dni. Pogosto celo praznike skrajšajo, da lahko ostali živimo v čistem okolju. Namesto da se obrnete stran, jih naslednjič pozdravite in jim zaželite lep dan. Verjemite, da jim to veliko pomeni.

PS: Veseli smo tudi pravilno ločenih odpadkov, ki končajo v pravih zabojnikih ali na zbirnem centru.

One thought on “Škovacin

  1. “smetarji tisti “ta čudni”, neumni, skoraj že marginalci”…na take se ne oziraj in se jim ne pusti zbadati. Mogla sem poguglat škovacin, ker nisem vedla kaj te to je.Se trudim ločevat odpadke, ampak je vseeno v zabojnikih vse kaj drugega kot pa tisto čemu je namenjen.:( Pridni ste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.