Iz Šiške na Grmado

Spoštovani bralec ali dva, pozdravljen na novem naslovu. Komunalc je dobil lastno domen, nekaj placa na serverju in je sedaj blazno ponosen. Dejansko je tudi precej zgubljen, ker je toliko zadev za nastavit, časa pa tako malo.

Današnja tema bo seveda pomladno-poletno obarvana. Beseda excel bo uporabljena samo zato, da povem, da ne bo nič o excel. Tema je kolesarska, malo pohodna in je nastala samo zato, ker je na tvitterju tekla debata o #bicikelmeet-u in lepih poteh v okolici Ljubljane. Spomnil sem se, da sem lansko poletje s kolesom malo raziskoval okolico Šiške in se odpravil na Toško čelo. Asfaltna pot je jako nezanimiva, zato sem jo ubral mimo zadnje postaje 7, na Pržanu in sledil gozdni poti, ki te načeloma pripelja prav do vrha Toškega čela.

Čeprav sem opremljen s precej povprečno količino mišic in posledično kondicije, sem se do vrha privlekel dokaj hitro, zato sem sklenil, da bi se bilo kulturno odpeljati še do Topola (Katarine). Na Topolu priporočam obisk gostilne Pri Dobnikarju. Tam sem popil kavo in v glavo mi je padla ideja, da se Grmada sliši še bolj zanimivo kot Katarina. Zato sem zajahal Kono in jo odpeljal proti Grmadi. Steza je dokaj ravna in udobna. Le na nekaj mestih je potrebno zamenjati vloge s kolesom in prečkati večje kamne.

Namesto na vrh Grmade sem se na zadnjem odcepu odpeljal proti Setnici in se po zelo urejeni poti spustil v Polhov Gradec. Sam spust ni pretirano zahteven in ga nenerodni kolesarji oprajo brez posledic. Sam, na žalost, ne spadam v to kategorijo, zato sem pridelal manjšo oznako na desnem kolenu.

Iz Polhovega Gradca sem se odpravil proti Ljubljani in se spotoma odločil še za obisk doma na Ključu. Glede na zelo suho vreme, je bila to solidna odločitev. Vzpon v mokrem ali vlažnem vremenu odsvetujem, saj je že v suhem precej spolzko in neugodno. Od tu sem se le še spustil v dolino Horjulščice, popil hmeljev zrezek v Dobrovi in se preko Prevala vrnil v Šiško.

Koliko časa mi je pobrala pot, naj raje ostane skrivnost. Vsekakor pa jo priporočam vsakemu, ki bi rad malo spoznaval začetek Polhograjcev.

Trasa poti.

;

Related Images:

3 thoughts on “Iz Šiške na Grmado

    1. Lepe poti puščajo sledi.
      Priporočam za celodnevni izlet. Namesto v Polhov Gradec, se lahko s Setnice spustiš proti Sori. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.