Pečenice & pire

Vsi poznamo klasično kombinacijo pečenice, zelje (repo) in krompir. In moram priznati, da je tale klasika super. Kljub temu me je trknila ideja, da bi kombinacijo malo spremenil. Imel sem pečenice in želel sem si pireja. Tako je nastala še ena preprosta jed.

Za glavni del jedi, za 2-4 osebe, potrebujemo:
– 2 pečenici.

Za omako in prilogo, tudi za 2-4 osebe:
– pol kile krompirja,
– 2 čebuli,
– dve čajni žlički rjavega sladkorja,
– čili,
– česen in
– temno pivo (Guinness je super).

Krompir olupimo, narežemo na rezine, solimo, zalijemo z vodo in damo kuhat. Za boljši okus dodamo 4-5 strokov česna. Ko zavre, kuhamo še približno 20 minut.

Medtem v večjo ponev vlijemo malo olja, nastavimo srednjo temperaturo, vržemo notri še pečenice in pokrijemo z alu folijo. Pečenice vsakih nekaj minut obrnemo, da se enakomerno zapečejo. To traja približno 20 minut. Da ne stojimo in čakamo, olupimo čebulo in jo sesekljamo. Očistimo in sesekljamo tudi česen in čili. Leni uporabimo mlet čili in česen v prahu. Ni tako dobro, je pa praktično.

Ko so pečenice primerno in dovolj zapečene, jih odstranimo iz ponve in pokrijemo. V ponev damo dve žlički sladkorja, česen in čili. Ko česen zadiši, dodamo še čebulo, malo posolimo in pražimo. Pomembno je, da čebulo dobro spražimo in ko začne rjaveti, zalijemo vse s približno 1,5 deci piva. Pivo doziramo previdno, da ga nekaj ostane za kuharja. Pustimo pivo, da povre in medtem naredimo pire. Odlijemo vodo iz krompirja, odstranimo česen in krompir dobro pregnetemo s kuhalnico. Česen, ki smo ga odstranili iz posode s krompirjem, drobno sesekljao in dodamo nazaj v krompir. Dodamo maslo in mleko ter še malo mešamo. Za bolj kremast okus lahko krompir zmešamo z ročnim mešalnikom.

Pivo je medtem povrelo, zato dolijemo v omako malo vode (po potrebi, občutku, okusu in teh o-jih), začinimo po okusu in serviramo.

20130401-184741.jpg

Pred zaužitjem se posvetujte s farmacevtom ali patologom.

Related Images:

3 thoughts on “Pečenice & pire

      1. Predpriprave.Uff,kaj šele priprave terjajo?:)Ti na dieti…to bi pa težko verjela. 🙂 Nekaj dietnega in okusnega pripravi za nas,ko moramo resno razmišljat o tem.:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.