Kombiniranje funkcij v excelu

Pozdravljen narod. Že nekaj časa ni bilo nič napisano tule gor, ampak upam, da bom v hladnejšem delu leta bolj ažuren. Za začetek samo kratek prispevek o kombiniranju različnih funkcij v excelu. Nisem ravno odkril tople vode, sem bil pa presenečen, da veliko ljudi tega ne počne oziroma ne ve, da lahko funkcije združujemo.

Kot ponavadi najprej opis težave. V stolpcu B so šifre, ki so sestavljene iz  črk in letnice v obliki (yyyy). Če je število črk vedno enako, lahko enostavno ločimo črkovni in številski del z uporabo funkcij =left() in =right().

Primer uporabe. V celico B1 vpišemo “=left(A1, 5)” in funkcija nam v B1 vrne prvih pet znakov iz celice A1.

V mojem primeru ni bilo tako. Število črk je bilo od 1 do n, torej je potrebno uporabiti več funkcij. Najprej moramo pridobiti dolžino celote šifre. To storimo z uporabo funkcije =len(). Funkcija nam vrne število znakov v celici.

In to je skoraj to. Samo še funkcije skombiniramo v pravilnem vrstnem redu. V mojem primeru se postavimo v celico C1 in vpišemo:

=left(B1;len(B1)-4) 

Samo še enter pritisnemo in dobimo rezultat. Kombinacija funkcij prešteje število znakov v celici B1, nato od te dolžine odšteje 4 (ker je leto vedno vpisano v obliki yyyy), nato samo še vrne šifro iz celice B1 od katere je “odrezana” letnica.

To je to.

Related Images:

3 thoughts on “Kombiniranje funkcij v excelu

  1. Yay. \o/ \o/
    Danijel se je zbudil.:-). Čeprav na blogu najmanj maram zapise o excelu,ampak se mi je nasmejalo,ko sem videla datum objave 24.10.1013.:))

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.