Pogojno oblikovanje celic

Kar nekaj časa je minilo od zadnjega prispevka o Excelu, zato tokrat nekaj uporabnega za tiste, ki radi primerjajo sezname ali se kako drugače ukvarjajo z besedilom. Povod za prvi primer je vprašanje na twitterju. Bilo je nekako v tem smislu: kako pobarvat celice v stolpcu B, če je vsebina celice v stolpcu B enaka vsebini v stolpcu A. Rešitev je uporaba pogojnega oblikovanja (conditional formatting).

Verjetno je zadeva super za primerjat sezname udeležencev, toda zaradi praktičnosti, sem se odločil primerjati dva seznama sadežev.

01V stolpcu A imamo torej seznam sadežev, denimo da je to kosilo za nekaj opic. V stolpcu B je kontrola, če smo vzeli prave sadeže. Sicer lahko že na oko vidimo, da gre za veliko šlamparijo, ampak tako pač je. Za natančnejšo analizo, bomo z rdečim polnilom označili tiste celice, kjer je sadež v stolpcu B enak kot sadež v stolpcu A. Označimo torej obseg B2:B9 in na zavihku osnovno kliknemo Pogojno oblikovanje.

2Izberemo Novo pravilo in kliknemo na Uporabi formulo za določanje celic za oblikovanje.

3V vnosno polje vpišemo “=(A2=B2)“, kliknemo na Oblika in izberemo rdečo barvo ozadja. Dvakrat kliknemo V redu in rezultat je pred nami.

5To pogojno oblikovanje velja samo za obseg, ki smo ga določili na začetku, torej B2:B9. Če hočemo pravilo uporabiti na drugem obsegu, kliknemo spet na Pogojno oblikovanje in izberemo Upravljaj pravila… in spremenimo obseg, kjer velja naše pravilo.

6

Za osnovno primerjanje dveh seznamov je to vse.

Drugi del prispevka bo vseboval manj slik in bo še bolj preprost. Denimo, da želimo prešteti koliko banan bomo razdelili. Uporabili bomo funkcijo COUNTIF(). Funkcija prešteje celice v danem obsegu, ki se ujemajo z danim pogojem. Deluje tako “=COUNTIF(obseg;pogoj)“.

01

Postavimo se v prazno celico (denimo A10) in vnesemo “=COUNTIF(A2:A9;”=banana”)” in vrne nam rezultat 3. Torej bomo razdelili 3 banane.

 

 

 

 

 

 

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.