Enolični zapisi

Po dolgem postu spet prispevek v kategoriji excel. Najprej kratko opravičilo, ker je tema malce čudna, ampak res sem potreboval rešitev in res se mi zdi zabavno, če lahko preštejem enolične zapise v določenem obsegu. Vse skupaj se je začelo, ko sem na twitterju vprašal za mnenje v kakšnih enotah naj zbiram informacije o količini odpadkov, ki jih posameznik (gospodinjstvo) proizvede v določenem časovnem obdobju.

Odgovori so začeli capljati, jaz pa sem jih začel vpisovat v tabelo. Pogled na podatke seveda vzbudi v meni željo po analizi. In tako so iz enega vprašanja na twitterju nastale tri možnosti za preštevanje besed in analizo.

Podatki so vnešeni v dva stolpca. V stolpcu A so vpisani sledilci, ki so mi odgovorili, v stolpcu B je njihov predlog. Zaradi poenostavitve, sem predloge malo priredil oz združil, npr. litri, kubični decimetri in volumen so postali litri.

Prva opcija je gola informacija o številu različnih (unikatnih) predlogov, ki so jo podali sledilci. Gre za kombinacijo različnih vgrajenih funkcij, ki nam vrnejo vsoto unikatnih zapisov v danem obsegu:

=SUM(IF(FREQUENCY(MATCH(B2:B18;B2:B18;0);MATCH(B2:B18;B2:B18;0))>0;1))

Druga opcija je uporaba Naprednega filtra. Do tega ukaza pridemo s klikom na zavihek Podatki (Excel 2007) in v “skupini” Razvrsti in filtriraj poiščemo ukaz Napredno. Odpre se nam novo okno z možnostmi.

blog02

Izberemo Prekopiraj na drugo mesto, Obseg seznama: List1!$B:$B (cel stolpec B), Obseg s pogoji: pustimo prazen, Kopiraj na: izberemo kam naj se kopirajo enolični zapisi in kliknemo V redu. V mojem primeru se enolični zapisi kopirajo v stolpec I od celice I1 navzdol.

In sedaj še opcija številka 3. Uporabimo vrtilne tabele. Na zavihku Vstavljanje izberemo Vrtilna tabela. Privzete pustimo vse nastavitve. Ponavadi Excel sam izbere celoten obseg podatkov in predlaga kopiranje na nov delovni list. Upornik sistema si lahko vse nastavitve prilagodite svojim željam.

Na novem listu pojavita Vrtilna tabela in Seznam polj vrtilne tabele

blog03Polje Predlog  povlečemo v območje Oznake vrstic in nato še enkrat v območje Vrednosti. Excel bi moral privzeto uporabit funkcijo Štej. Če tega ne stori, kliknemo na črno puščico, ki se pojavi na polju Predlog v območju Vrednosti, nato kliknemo na Nastavitve polja vrednosti in izberemo opcijo Štej. Rezultat je:

blog04Od 17 predlogalcev, jih 9 predlaga izražanja količine proizvedenih odpadkov v litrih.

Related Images:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.