Sveča manj, nasmeh več

Kratek obisk lokalne trgovine, bencinske črpalke ali tržnice nas opomni,  da se bliža dan spomina na mrtve. In pri Slovencih to pomeni kar nekaj nakupov: nova jakna, “pelcmontl”, čevlji za otroke, vreča peska in seveda vsaj 20 sveč. Mogoče sem malo pretiraval, toda po zbranih podatkih za leto 2011, je bilo na trg danih 6.299.197 kg sveč. Po podatkih Carinskega urada RS pa kar 6.339.997 kg nagrobnih sveč[1]. Odpadne nagrobne sveče so dolžni upravljalci pokopališč ločeno zbirati in oddajati izvajalcu gospodarske javne službe zbiranja in prevoza odpadkov (pokopališča večja od 15 ha lahko odpadne sveče oddajo neposredno zbiralcu).

Toliko o statistiki in teoriji, sedaj pa malo prakse. V letu 2012 je že prišlo do zastoja pri prevzemu odpadnih nagrobnih sveč. In to je bila novica že v začetku oktobra, ko se tipično slovensko divjanje po pokopališčih ni še niti začelo. Prvi val tako pričakujemo v zadnjem tednu pred dnevom spomina na mrtve, ter nato še dva do tri tedne po njem. Komunalna podjetja, ki morajo sveče odvažati s pokopališč in jih skladiščiti do prevzema so na tak način prisiljena v dejstvo, da bodo njihova dvorišča spominjala na razdejana pokopališča. In vse to zaradi dveh razlogov. Neprevzemanja s strani pooblaščenih prevzemnikovi in seveda zaradi slovenske navade topljenja voska v spomin na pokojne.

Spoštujem pokojne in spomin na vse preminule, toda ali je res potrebno dobesedno skuriti kupe denarja, da pokažemo ta spomin? Mrtvi so mrtvi. Noben naš dar jih ne bo obudil. Dajmo letos raje pomagat živim. V kriznih časih, ko marsikdo med nami nima dovolj denarja za plačilo osnovnih življenjskih potrebščin in je marsikatera družina prikrajšana tudi za hrano, lahko sodelujemo v dobrodelnih akcija. Na internetu se jih najde veliko. Med njimi tudi Projekt botrstvo v Sloveniji, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste  Polje. Najmanj kar lahko naredite je, da namesto ene sveče, pošljete sms z vsebino “val5” na 1919 in s tem darujete 1 €. Za 30€ na mesec pa lahko postanete boter. Pogledal sem cene in 30 € je manj kot 10-15 sveč. Torej lahko z zneskom, ki bi ga skurili, pomagate otroku do lepšega življenja.

Hvala v imenu otrok in komunalcev.

4 thoughts on “Sveča manj, nasmeh več

  1. To je resnično ogromna količina sveč. Na poti v službo je vedno več sveč prižganih tudi ob cestah. Sploh sedaj, ko se bližajo prazniki. Moje mnenje je, da na ceste pa to sploh ne spada in je hkrati tudi nevarno. Včasih sem tudi sama kupovala veliko sveč skozi celo leto. Zdaj tega ne počnem več. Sedaj grem večkrat na pokopališče, kjer na grobu samo posedim. Nimam slabe vesti. Resnično se je treba na preminule spomnit večkrat in razmišljat o njih na drugačen način. Ljudje pa tekmujejo, kdo bo imel za 1.Novembra več sveč in večjo ikebano na grobu. Žalostno, a resnično. Lepo si napisal. Preminulih ne moremo obuditi z darovi, lahko pa pomagamo drugim živeti. Na preminule naj nas spominjajo lepi spomini na leta in dogodke, ki smo jih preživeli skupaj in ne kupi sveč,ki zgorijo v enem dnevu.

  2. Potem so verjetno tudi elektronske sveče kritične, a ne? Ponavadi je na pokopališčih cel light show za praznike. Grozljivo. Zanima me, če sveče se daje samo v tiste zabojnike, ko so na pokopališčih? Pod kakšno embalažo spadajo (vosek,plastika…)? Si ravno začel s to temo pa sem izkoristila priložnost.

    1. Sveče vedno spadajo samo v zabojnik za odpadne nagrobne sveče. Uradno se jih sicer vodi pod klasifikacijsko število 15 01 06 (mešana embalaža), ampak ne spadajo v noben zabojnik na ekološkem otoku.

      1. Hvala za odgovor. Torej sveče. dišeče sveče, izdelki iz voska,…vse v zabojnik za odpadne sveče. Glede odpadkov in ločevanja imam še en kup vprašanj, ampak, ker so sedaj ravno sveče aktualne ne bom tule. Hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.